Het is niet ongewoon dat het aantal gemeten bezoekers op een server afwijkt van de statistieken in Google Analytics. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien vreemd, maar er zitten verschillende redenen achter. In dit artikel leggen we uit waar deze verschillen vandaan komen.
Het feit dat er een verschil is tussen de cijfers in je Google Analytics dashboard en die van je webhost is niet verdacht. Integendeel, het is volkomen normaal. Bij 2manydots zien we hetzelfde bij onze eigen websitestatistieken, en onze andere klanten ervaren dit ook.
Het verschil in de cijfers zit in de definitie die elke partij gebruikt en de manier waarop gemeten bezoekers worden geregistreerd. Elk heeft een ander doel voor de gegevens. Google Analytics wil het gebruikersgedrag zo nauwkeurig mogelijk in kaart brengen, terwijl de hostingprovider de kosten zo eerlijk mogelijk wil berekenen. Dus, wat is een bezoeker precies?
1. Wat is een bezoeker volgens de server (hostingprovider)?
Websites worden op veel verschillende manieren bezocht. Er zijn bezoekers die wegklikken voordat de pagina helemaal geladen is – de beruchte bounce – maar ook mensen die tientallen pagina’s doorbladeren. Dan zijn er nog bots: geautomatiseerde bezoeken van bijvoorbeeld zoekmachines die uw site indexeren.
Een hostingprovider registreert elk uniek IP-adres binnen een periode van 24 uur als een unieke bezoeker. Aan de ene kant kan dit het aantal bezoekers verlagen, bijvoorbeeld wanneer twee computers van hetzelfde bedrijf uw site op dezelfde dag bezoeken. Aan de andere kant telt de server ook korte bezoeken en constante check-ins (pings) van uptime monitoring services. Ook deze genereren dataverkeer, wat leidt tot kosten voor de hostingprovider.
2. Wat is een bezoeker volgens Google Analytics?
Google Analytics richt zich op echte, menselijke bezoekers. Bots worden zoveel mogelijk geïdentificeerd en uitgesloten van de statistieken. Google telt ook geen gefilterde gegevens mee, zoals bezoekers uit andere landen dan Nederland of bezoekers van je eigen bedrijf.
Een ander belangrijk verschil is dat Google Analytics bezoeken als uniek beschouwt als ze afkomstig zijn van verschillende browsers, zelfs als ze hetzelfde IP-adres delen. Bijvoorbeeld, een bezoek van Google Chrome op een laptop gevolgd 15 minuten later door een bezoek van Safari op een smartphone zou door Google Analytics worden geteld als twee unieke bezoekers, ook al komen ze van hetzelfde netwerk (IP-adres).
Een van de belangrijkste kenmerken van het gekozen hostingpakket is bandbreedte: de hoeveelheid verkeer die door de verbinding kan. Elke keer dat iemand of iets je website bezoekt, verzendt de server gegevens over de verbinding, ook al is het maar een bounce of een bot. De hostingprovider categoriseert al dit verkeer onder de term factureerbare bezoeken.
Het is logisch dat hostingproviders een hogere vergoeding vragen voor een multinational die veel bandbreedte gebruikt, in vergelijking met een lokale loodgieter wiens website nauwelijks bezoekers trekt. Daarom worden de verschillende hostingpakketten niet alleen gecategoriseerd op opslagruimte, maar ook op het aantal gemeten bezoekers.
Het verschil tussen de cijfers van Google Analytics en die van je hostingprovider is daarom eenvoudig te verklaren. Zelfs korte en niet-menselijke bezoeken brengen kosten met zich mee voor de hostingprovider, terwijl Google Analytics het “oneerlijk” vindt om deze te registreren. Daarom komt het vaak voor dat de hostingprovider hogere bezoekersaantallen rapporteert dan Google Analytics.
Bericht van Hosting Partner:
Het aantal bezoekers in Google Analytics zal altijd aanzienlijk lager zijn. De reden hiervoor is dat Google Analytics zijn best doet om alleen informatie te geven over menselijke bezoekers die van belang zijn voor het advertentieverkeer en geen bezoekers meerekent die JavaScript hebben uitgeschakeld in hun browser. Een uniek IP wordt geteld als uniek in een hele maand, terwijl ons systeem kijkt naar unieke IP’s per dag. Ze nemen ook Google-bots of verschillende andere bots niet mee in hun bezoekertelling. Hoewel we ze wel meetellen, brengen we geen kosten in rekening voor botbezoeken, ze worden gecompenseerd en maken geen deel uit van de berekening voor overschrijdingen. Google Analytics wordt gebruikt voor marketing-/reclamedoeleinden en daarom doet het zo zijn best om alleen menselijke bezoekers mee te tellen. Onze monitoring van serverstatistieken houdt alle unieke bezoekers bij, omdat een bot of een mens vanuit het oogpunt van serverimpact nog steeds gegevens van de server naar beneden haalt en daarbij CPU-bronnen gebruikt.